Image

There is business like show business, 1994. © Stig Sjölund/BUS 2017
There is business like show business, 1994. © Stig Sjölund/BUS 2017

Stig Sjölund var en av de konstnärer som kom att förändra och skaka om begreppet konst i Sverige. Hans konst går under namnet relationell konst. Som konstnär är han helt oförutsägbar. Att följa med på en åktur i Sjölunds konstvärld blir en resa som man inte vet vart den slutar. Humor och förändringar är viktiga komponenter som gestaltas i form av performance och sociala aktiviteter där han själv och publiken ofta ingår. Han har bland annat uppträtt som snubblande transvestit, spåman, dragartist, showman m.m.

Förutom sin egen konst har Sjölund även arbetar som professor på Umeå Konsthögskola (1994-1996) där han kom att förändra skolan. Han breddade kursinnehållet och involverade även musik och mode på lektionerna. Därmed kom Umeå Konsthögskola att konkurrera med de andra stora konsthögskolorna.

Sedan 2004 ingår han i konstnärsgruppen Ride.I tillsammans med Jonas Kjellgren och Ronny Hansson. De träffades på Umeå högskola.

På Kristinehamns konstmuseum kommer bland annat installationen Handen som gungar vaggan (1993) att visas. Starka fläktar sätter flera glittriga vindspel i gungning, samtidigt som hög musik spelas upp. Kombinationen av vindspelens klingande och operamusik blir till en upplevelse utöver det vanliga. Titeln är hämtad från en amerikansk rysare med samma namn. Musiken som spelas upp är också hämtad från filmen.

 
Tweeta